Soorten Rente Berekeningen Voor Maximale Hypotheek

Bij het berekenen van de maximale hypotheek gaat men uit van verschillende soorten rente. Er zijn rentetabellen die voor een maximale hypotheek worden gebruikt en misleidend kunnen zijn. Het is echt de moeite waard om sceptisch te kijken naar tabellen die een website of een adviseur gebruikt bij het bepalen van de maximale hypotheek. Toetsrente voor hypotheken zijn nogal eens anders dan de daadwerkelijke rente die er gerekend gaat worden bij jouw toekomstige hypotheek.

Stel voor dat je de maximale hypotheek bent gaan berekenen op basis van rente die van toepassing is op leningen met NHG en jij dan een hypotheek wenst af te sluiten zonder NHG. Het verschil in rente kan dan oplopen tot wel 0,8% en nog meer voor dezelfde hypotheek zonder NHG. Het maximaal mogelijke bedrag aan hypotheek kan door dit rente verschil weleens lager uitvallen. Heb je het maximale hypotheek bedrag met NHG uitgerekend dan blijkt dit nu ineens niet meer haalbaar te zijn. Als je de berekeningen goed gaat bekijken wordt er bijna altijd een onrealistisch lage rente genomen. De maximale hypotheek waar je eerder op rekende zal op een gegeven moment ook niet meer haalbaar zijn als de rente wat hoger uitkomt.

Ook komt het veelvuldig voor dat de gehanteerde rente in de berekening voor de maximale hypotheek enkel van toepassing is op hypotheken tot 75% van de executiewaarde. Heb jij een tophypotheek nodig, dan kom je er met die berekening dus nooit aan. Als de rente op tophypotheken hoger staat, en dat is zo, dan valt de maximale hypotheek lager uit. Daarnaast zijn er nog veel verschillende rente berekeningen mogelijk om een maximale hypotheek uit te rekenen. Ook kan er een verschil zijn in het rentepercentage van de maximale hypotheek tussen betaling van rente vooraf of betaling van rente achteraf.

Meer weten over hypotheek maximaal, lees er meer over op de link in dit artikel.

Plaats een reactie